Att vara barnet i en skilsmässa

Allt vi måste tala om görs i samarbete med Mumin Baby blöjor & denna vecka även Leikkikauppa.fi

Veckans avsnitt av podden (Allt vi måste tala om talar vi om) skilsmässa. Hur det är att vara barn när ens föräldrar skiljer sig och hur man som barn upplever allt. Mina föräldrar skilde sig då jag var nio år och trots det gått många år sedan dess är skilsmässan något som för alltid lämnat mycket spår inom mig. Idag har jag kommit en lång bit på väg i att våga prata om allt, acceptera det som varit för att förlåta det som gjort mig besviken och ledsen som barn och på så sätt gå vidare och ta med mig lärdomarna från alltihopa.

Det kändes oerhört viktigt för mig att vi skulle göra ett avsnitt om skilsmässa och även viktigt att ta upp hur det är från barnets perspektiv. När min kära vän Hannah ställde upp som gäst kändes det också extra viktigt att vi skulle göra detta avsnitt. Jag och Hannah har pratat otroligt mycket om våra upplevelser och känslor och jag  är helt säker på att det är många där ute som känner igen sig men kanske inte vågat prata eller inte har någon som förstår.

Beskrivningen för avsnittet: Vi satte oss ner och talade om skilsmässa ur barnets perspektiv, med två skilsmässobarn närvarande. Rebecka och Hannah var båda små när deras föräldrar skilde sig. Trots att de är vuxna idag märks det tydligt hur de ännu idag påverkas av deras föräldrars skilsmässa som hände när de var små.

Vi talar om alla de känslor som kom med skilsmässan, hur många av de känslorna var allt för stora för ett litet barn att bära. Om hur de aldrig känt att de vågat eller fått uttala sig om hur jobbigt det varit med skilsmässan, för det var mamma och pappas skilsmässa, inte deras. Och det är ju något många föräldrar glömmer bort – barnet sitter ju där mittemellan utan möjlighet att påverka trots att de så gärna skulle vilja.

Vi talar om om skuldkänslorna de kände mot sina föräldrar, att inte göra någon ledsen och besviken. Förtvivlan inför varje söndag när de skulle byta vecka och hur de alltid känt att de behövt parera mellan mamma och pappa och hålla alla så nöjda som möjligt och tynga undan sina egna känslor.

Vi talar också om rädslan både Rebecka och Hanna känner kring skilsmässa nu i vuxen ålder, hur rädslan av att bli lämnad påverkar dem i alla deras relationer ännu idag.

Följ
Meddela om
guest
2 Comments
äldst
nyast mest gillade
Inline Feedbacks
View all comments
ella
ella
1 år sedan

Tyckte podd avsnittet var otroligt bra! Är själv också ett skilsmässobarn och mina föräldrar skiljde sig också när jag var 9 år. Kände igen mig i såå mycket du tog upp och det var skönt att höra att någon annan också känt likadant. Eftersom att det inte var så vanligt på den tiden att föräldrar skiljde sig så känns det alltid som att det inte funnit någon att prata med eller någon som förstår. Tack för ett helt super podd avsnitt och för att ni ville öppna upp er om ett så viktigt ämne.