DOULA & FÖRLOSSNINGSFOTOGRAF

Som doula och förlossningsfotograf förevigar jag livsförvandlande ögonblick samtidigt som ni får stöd och verktyg inför, under och efter förlossningen. Min passion för att bli doula och förlossningsfotograf kommer från min egna upplevelser av att få barn. Det finns få saker som slår denna omvälvande upplevelse!

VAD ÄR EN DOULA?

En doula är en stödperson vars syfte är att stötta och hjälpa föräldrarna genom förlossningen. Till en början kan tanken att ha en obekant människa med under förlossningen kännas något främmande. 

 

Innan förlossningen träffas vi dock flera gånger och hinner få en genuin relation som skapar trygghet, gemenskap och styrka, vilket är en utmärkt grund inför förlossningen.

 

En doulans roll är att stödja båda föräldrarna i deras uppgift och se till att de har de bästa redskapen för att kunna genomgå en positiv förlossning där de tillsammans jobbar som ett team. Speciellt viktig blir doulans stöd för mamman innan förlossningen samt för pappan i slutet av förlossningen. Oavsett typ av förlossning så blir er upplevelse mera positiv när ni känner er sedda, hörda och veta att ni har ett extra stöd närvarande.

 

Under våra första träffar går vi igenom era förväntningar och rädslor inför förlossningen och skapar en gemensam målbild. Vi testar olika massage- och avslappningstekniker, funderar på vilka element gör er avslappnade och pratar igenom vad vill ni ha och vad ni inte vill ha med er under förlossningen.

VARFÖR ANLITA EN DOULA?

  • En extra person i rummet under en förlossning ger trygghet både åt den som föder och åt partnern
  • Det ger en mer positiv upplevelse och båda känner sig mera delaktiga
  • Pappan får råd i hur han kan stödja sin partner
  • Förlossningen blir kortare och mamman har ett minskat behov av smärtlindring
  • Barn och föräldrar får bättre anknytning
  • Det minskar risk för kejsarsnitt, sugklocka och andra komplikationer
  • Mamma får stöd i amningen, om hon vill amma

HUR GÅR DET TILL?

Om ni är intresserade av att anlita en doula så kan ni med fördel boka in en träff så fort som möjligt. Ni kan även ta kontakt längre in i graviditeten, ända fram till vecka 30. När det närmar sig förlossning är jag i jour fyra veckor kring ert beräknade förlossningsdatum.

Processen inleds med en kostnadsfri träff där vi lär känna varandra. Om det känns naturligt och rätt så fortsätter vi samarbetet. Vi träffas vanligen tre gånger innan förlossningen. Varje träff har ett skilt tema. Vi jobbar bland annat med förväntningar inför förlossningen från båda föräldrarna, andnings- och massageövningar att träna tillsammans, samt skriver ett gemensamt förlossningsbrev. Vi talar även om olika typer av smärtlindring och går igenom förlossningens förlopp.

Under förlossningen finns jag vid er sida och fotograferar även förloppet vartefter tillfälle ges. Om ni av någon anledning inte vill ha en doula närvarande under förlossningen så går det även att anlita mig endast före och efter förlossningen.
Efter förlossningen träffas vi vanligen ett par gånger och går igenom hela förlossningsförloppet. Jag passar på att kolla hur ni mår och frågar upp om det finns behov av extra stöd. Nedstämdheten, förlossningsdepression och andra komplikationer är inte ovanligt, och därför vill jag även stödja er i denna process och uppmuntra er att få hjälp ifall det finns behov.

Under vår träff passar jag även på att fotografera den nyfödda. Det blir en Hemma-hos fotografering precis i stunden när ni landat hemma och jag dokumenterar denna värdefulla tid så att ni för alltid kan bevara som minne.

TA KONTAKT SÅ BOKAR VI IN EN TRÄFF