Hejdå till dagsömnen

Hon som slutat sova på dagen. Det kom väldigt plötsligt men naturligt och hon känns förvånansvärt redo. Tror jag är mindre redo för det men såklart vi gör det som passar henne bäst. Det har varit en fin stund efter lunch på dagarna när jag och Alma haft lite tumistid men nu får vi hitta lite nya rutiner och jag skall försöka ha en stund efter lunch där vi alla ligger och vilar lite, läser böcker och har en mysig och lugn stund tillsammans.

Annars rullar våra vardagsrutiner på bra och flickorna stortrivs med att få vara med mommo de dagar jag jobbar dagtid. Dom bakar, ritar, målar, är ute, lagar mat, läser och leker. Det är häftigt att se hur nära dom kommit sin mommo och den lyckan betyder mycket för mig, att dom har sin mommo så närvarande i vardagen. Det är också en lättnad för mig att få stöd i vardagen av mamma, hennes lugn med barnen ger mig också energi och jag är så tacksam att ha henne här i Österbotten.

Våra nattningar och morgnar har dessutom blivit smidigare sedan Thea slutade sova dagsömn. Nätterna känns också bättre nu efter förkylningarna. Det är spännande att då man äntligen känner att nu har vi äntligen börja sova bättre igen och så slår en förkylning till eller något annat som rubbar rutinerna och man står på ruta ett igen. Ändå tycker jag det går snabbare ju äldre dom blir att fånga tag i rutinerna igen och det ger en lättnad åt mig kan jag lova.

Månaderna före Thea föddes hade vi just kommit in i så bra sovrutiner och Alma sov äntligen hela nätter och nu börjar Thea närma sig den åldern Alma var då hon blev storasyster så jag känner ett hopp om att det bara blir bättre och mer sömn för oss alla. Det är också häftigt att tänka tillbaka på tiden då Alma blev storasyster och jag minns hur vi då tyckte hon var så stor redan, allt fokus hade varit på henne och på allt hon lärde sig och det kändes verkligen som hon inte var någon bebis mer. Däremot kan jag nu se på Thea och tänka att var Alma sådär liten då hon föddes?!?! Jag slås också av tacksamheten och modet vi hade som vågade bli en familj på fyra så snabbt. Det var absolut inget som jag tog för givet men samtidigt kändes det så självklart när jag väl blev gravid andra gången. Tänk att dom kommer ha varandra genom livet och ibland känns det nästan som vi har tvillingar här hemma, det är häftigt. Hand i hand genom livet, den finaste gåvan jag någonsin kan ge dem känns det som.

När slutade era barn sova dagsömn? Alma slutade sova på dagen då Thea föddes eller det var då det började och hon kunde sova ibland och ibland inte men där vid två år så slutade hon helt. Thea är nu ett år och nio månader, enligt mig borde hon nog sova på dagen några månader till men samtidigt vill jag följa hennes rytm och vi får se helt enkelt. Kanske det kommer en period då hon behöver det igen men för tillfället tar vi en daglig läs och mysstund istället mitt på dagen. I bilen somnar dom båda däremot om det är eftermiddag och vi har varit iväg och haft program och skall köra hem.

Följ
Meddela om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments