Mera sömn & skärmtid

Vi har flyttat in Almas säng till flickornas sovrum igen och det har gått så bra. Känner mig så tacksam att få sova bättre och fram för allt mer om nätterna äntligen. Nu har jag också landat helt i att amningen är avslutad. Trodde nog jag hade gjort det redan tidigare men här för nån vecka sedan var det tungt, vet inte varför egentligen. Kände mig gråtig och bara känslomässig kring just att vi slutat amma men det känns ändå så rätt och bra nu. Speciellt då vi får sova bättre alla äntligen!

Något annat som senaste dagarna gjort mig så lycklig i hjärtat är att se hur Alma börjat leka. Verkligen leka och leker länge och trivs att sitta och pyssla, plocka och leka för sig själv. Jag har alltid älskat att leka själv och som mamma sagt så kunde jag sitta timmar och bara leka och leka. Tror jag även blev en mästare på det eftersom jag växte upp utan syskon och var liksom tvungen att leka ofta ensam. Så att se Alma nu älska att leka och att det verkligen skett något, det gör mig tårögd av lycka. Vi har också märkt ett samband som är väldigt tydligt och det är mellan just att leka och detta med skärmtid. Vi har ingen iPad och telefonen kollar flickorna endast på då vi är i bilen ibland. Så när det kommer till skärmtid så är det endast några program (Greta gris, Prinsessan Sofia och något till) som Alma kan få se en stund på och då på tvn. Jag vet att detta med skärmtid och barn är en diskussion som ofta upprör mycket känslor från olika sidor men tycker åter igen att varför måste man klandra ner på någon annan för att man väljer att göra på annat sätt en man själv? Det vi märker här hemma är dock så tydligt hur en längre stund framför tvn gör att det blir knärr, gnäll och ingen ork till lek. Vill så länge det går också hålla borta telefon, tv, iPds osv. De kommer dom nog hinna använda tillräcklig i alla fall och det är så häftigt att se hur duktiga treåringar kan vara på att använda iPads eller telefoner och då har t.ex. Alma aldrig använt desto mer eller jag har inte ens visat hur man gör men det är något dom ser alla runt sig använda dagligen så det kommer väl naturligt och det är också något vi måste försöka förstå för det är ju så annorlunda än då vi som nu är föräldrar var små. Hur tänker ni kring skärmtid?

Och skärmtid för oss vuxna och speciellt framför barnen. En helt annan diskussion men så viktigt att verkligen reflektera kring och att man blir medveten om hur och när man använder sin telefon och hur ens barn kan uppleva det när fokus ligger på skärmen och de inte får uppmärksamheten utan konkurrerar med telefonen. Inte lätt detta men inget rätt eller fel finns ju heller, inte det jag vill säga med detta. Mera att man skall fundera över detta och vara medveten om hur ens egna vanor påverkar ens barn.

Följ
Meddela om
guest
2 Comments
äldst
nyast mest gillade
Inline Feedbacks
View all comments
Blanca
Blanca
2 år sedan

Jag har nu inte ännu några egna barn men har tänkt på liknande sätt. Vill begränsa skärmtid så mycket som möjligt så att barnet ”tvingas” utveckla sin egna kreativitet och fantasi. Och kan leva i verkligheten i stället för i en virtuell värld (som många vuxna gör).

rebeckahagert
2 år sedan

Ja det är viktigt att reflektera över tycker jag och att man verkligen följer sin magkänsla av vadsom känns rätt, gäller ju när det kommer till allt! <3